20/01/2021

Tot el que necessites per començar a pedalar

Et fem un llistat dels objectes indispensables que has de portar i de la informació que has de conèixer per rodar amb tota confiança per la ciutat i complir amb la normativa

Si t'acabes de comprar una bicicleta o has decidit treure-li la pols a una que tenies a casa una mica oblidada, és important assegurar-te de que té tots els elements necessaris a l'hora de circular-hi per la ciutat. Perquè puguis començar a rodar amb tota confiança i compleixis la normativa, et fem un llistat dels objectes indispensables que has de portar i de la informació que has de conèixer.

Elements obligatoris per anar amb bici

1. Llums

Per circular amb bicicleta, tant per vies urbanes com interurbanes, la DGT destaca que és obligatori portar un joc de llums que consisteix en:

  • Un llum de posició blanc a la part davantera de la bici.
  • Un llum vermell a la part posterior de la bici.
  • Un catadiòptric vermell (element reflectant) posterior no triangular.

2019-HolaBici_LirolaCusso_web_09.jpg

Malgrat que l'obligatorietat de portar aquests llums es limita a la circulació de nit, per túnels (trams senyalitzats com a tals) i quan les condicions meteorològiques redueixin la visibilitat, és altament recomanable dur-los sempre encesos per assegurar-nos que hi veiem bé i també que som vistos sense problemes pels altres usuaris de la via.

Pel que fa a les característiques que han de tenir els llums que posem a la nostra bicicleta, segons la normativa el llum davanter ha de tenir una intensitat entre 4 i 60 candeles i el posterior, entre 4 i 12 candeles, en la direcció de l'eix. Tot i comptar amb aquestes indicacions, a vegades és difícil saber quantes candeles tenen els llums que volem comprar, ja que en la majoria dels casos ens trobem amb una altra unitat de mesura: el lumen.

Per no entrar en conversions i aspectes potser massa tècnics, però per assegurar-nos que complim normativa, et recomanem que si circules per una ciutat que compta amb unes bones condicions d'il·luminació, portis un llum davanter i un de posterior de 100 lúmens o més. Si circules per llocs amb una il·luminació deficient, et recomanem llums de 200 a 600 lúmens.

Com que cada situació és diferent, també el més indicat és que et deixis aconsellar per un professional de la botiga de bicicletes de confiança a l'hora d'escollir un parell de llums indicats i homologats que cobreixin les teves necessitats específiques, tenint en compte que de nit els altres usuaris de la via han de poder veure't a una distància de 150 metres, com a mínim.

Pel que fa al tipus de llum, et recomanem el que ens resulta més pràctic: el recarregable per USB. Així evitaràs haver de comprar piles o bateries, amb el consegüent estalvi econòmic i mediambiental, i podràs carregar-lo còmodament des del teu ordinador a la feina, per exemple.

2. Timbre

El timbre és l'altre element obligatori per circular amb bici per la ciutat. La seva funció principal és advertir de la teva presència per evitar un accident i no has de fer-lo servir de manera abusiva.

2019-3-HolaBici_LirolaCusso_web_37.jpg

Altres elements recomanables per anar amb bici

Tot i que la normativa de la DGT només contempla els llums i el timbre com a elements obligatoris, l'experiència i el sentit comú ens conviden a suggerir-te altres elements més que faran que els teus trajectes amb bici per la ciutat siguin una experiència més segura i còmoda. Et recomanem:

  • Elements reflectants, armilla fluorescent, un o dos catadiòptrics de color groc auto a cada pedal i dos als radis de cada roda.
  • Casc homologat. Aquest element de seguretat és per normativa només obligatori per la ciutat per als menors de 16 anys. No obstant això, fer servir un bon casc pot estalviar més d'un ensurt circulant.
  • Un bon cadenat. Si has d'aparcar la bicicleta al carrer, aconsegueix un cadenat segur com, per exemple, els de forma d'U o de cadena metàl·lica. Recorda lligar la bici a l'ancoratge incloent el quadre i una roda, si és possible.
  • Una assegurança de responsabilitat civil. La bici és un mitjà de transport segur, però mai està de més contractar una assegurança de bici que et permeti estar tranquil en cas d'accident. Hi ha assegurances que cobreixen assistència sanitària, jurídica, de responsabilitat civil i també mecànica, com les assegurances RACC Bici.

Uns últims consells per a principiants

Si comences ara el teu camí com a ciclista urbà, recorda:

  • Revisa la bici i assegura't que està en bon estat abans de fer-la servir per primera vegada. Presta especial atenció a l'estat dels frens, la cadena i la pressió de les rodes. Si no tens ni idea de mecànica, és hora de visitar un mecànic de bicicletes per a una posada a punt.
  • Revisa la normativa de circulació amb bicicleta de la DGT i l'específica del teu municipi (aquí et deixem la normativa per a bicicletes de la ciutat de Barcelona).
  • Tingues precaució a l'hora de circular, observa amb deteniment i senyalitza totes les maniobres amb anticipació. Compleix les normes de circulació i circula amb seguretat, sense por, però sempre posant tota la teva atenció i sent respectuós amb els altres usuaris de la via, especialment els vianants, que són els més vulnerables. Mantingues sempre distàncies de seguretat i no facis moviments bruscos.

I, per acabar, no t'oblidis de passar-t'ho bé! La bici és el millor mitjà de transport: saludable, econòmic, sostenible i segur.

* Busques una bicicleta elèctrica per començar a pedalar? A la Bicipediaracc.cat podràs triar la que millor s'adapti a les teves necessitats.